Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

2021
22
Aug

Omleider Erik Peters neemt je op zondag 22 augustus om 14.00 uur mee op een gratis Sunday Stroll door Tijdelijk Huis van Thuis. Deze tentoonstelling focust op hoe huiselijk interieur en ontwerp zich in de afgelopen decennia hebben ontwikkeld. Ga op pad met Erik en ontdek nieuwe perspectieven op de huiselijke omgeving.

2021
01
Aug

Asha Capella zal je op zondag 1 augustus meenemen op een omleiding door tentoonstelling Lithium. Deze tentoonstelling, opgevat als kuuroord, nodigt bezoekers uit om de verschillende stadia van uitputting en herstel te ervaren waaraan onze lichamen tegenwoordig blootgesteld worden. Tijdens deze Sunday Stroll zal Asha haar blik richten op onze eigen batterij: wat laadt ons op en wat maakt ons vermoeid?

2021
18
Jul

Erik Peters neemt je op zondag 18 juli vanaf 14.00 uur mee op een Omleiding door de tentoonstelling Lithium. Deelnemers doorlopen samen verschillende stadia van vermoeidheid en herstel en vergelijken de uitputting van mensenlichamen en hemellichamen. We speculeren met elkaar over alternatieve energiebronnen en proberen ons voor te stellen hoe de beste en slechtste scenario's voor de toekomst eruit zouden kunnen zien.

2021
11
Jul

Asha Capella zal je op zondag 11 juli meenemen op een omleiding door tentoonstelling Lithium. Deze tentoonstelling, opgevat als kuuroord, nodigt bezoekers uit om de verschillende stadia van uitputting en herstel te ervaren waaraan onze lichamen tegenwoordig blootgesteld worden. Tijdens deze Sunday Stroll zal Asha haar blik richten op onze eigen batterij: wat laadt ons op en wat maakt ons vermoeid?

2021
15
Apr

Het laatste evenement in de serie TNL! Lithium zal online bezoekers nieuw energie inblazen met een lezing van architect Christie Pearson over de ingewikkelde geschiedenis van Europese kuuroorden en publieke badhuizen, en hun relatie tot verschillende vormen van macht. Vervolgens zal decorontwerper Katrin Bombe inzicht geven in de scenografie van de tentoonstelling Lithium, die is opgezet als een mineraal kuuroord.

2021
11
Mrt

Een toekomst die op batterijen draait, welk verhaal schuilt daarachter? In de derde editie van TNL! Lithium onderzoeken we samen met Unknown Fields (Kate Davies en Liam Young) en sterrenkundige Francisco Förster de kosmologische oorsprong van lithium. En welke rol het speelt in de ‘groene’ energietransitie.

2021
14
Jan

In dit tweede deel van TNL! Lithium staat de relatie tussen dit mineraal en geestelijke gezondheid centraal. Met bijdragen van het collectief LiCo (Lithops Corporation) en antropoloog Emily Martin wordt er gekeken naar het wereldwijde verlies van energie.

2020
19
Nov

Architect en onderzoeker Godofredo Enes Pereira geeft een lezing over de gevolgen van lithiumwinning in de Chileense Atacama-woestijn. Dit is de eerste editie van Lithium, een serie events over de verschillende vormen van burn-out waar dit mineraal een rol in speelt. 

 

2020
25
Okt
14:00 – 15:00
 

Zondag 25 Oktober (14:00)  zal omleider Asha Capella je meenemen door Lithium. Deze tentoonstelling, opgevat als kuuroord, nodigt bezoekers uit om de verschillende stadia van uitputting en herstel te ervaren waaraan onze lichamen tegenwoordig blootgesteld worden. Tijdens deze Sunday Stroll zal Asha haar blik richten op onze eigen batterij: wat laadt ons op en wat maakt ons vermoeid?

2020
25
Okt
25/10/2020 – 30/12/2020
 

FamilieFest staat deze editie in het teken van Oplaadleeg TV. FamilieFest Oplaadleeg TV sluit aan bij de tentoonstelling Lithium, waarvan de titel verwijst naar de stof die in de batterijen zit die onze laptops, elektrische auto’s en telefoons opladen. Doe de komende maanden mee met verschillende activiteiten en werk samen met de omleiders van Het Nieuwe Instituut aan het maken van de Oplaadleeg TV-show.

2020
18
Okt
14:00 – 15:00
 

Zondag 25 oktober (14:00) neemt omleider Erik Peters je mee door de tentoonstelling Lithium. Lithium nodigt je uit om de verschillende stadia van uitputting en herstel te ervaren waaraan lichamen tegenwoordig blootgesteld worden. 

2020
17
Okt
17/10/2020 – 25/10/2020
Dutch Design Week online

De negendaagse Dutch Design Week (DDW), van 17 tot 25 oktober, is dit jaar getransformeerd tot een virtueel festival. Via ddw.nl kan de bezoeker verschillende digitale driedimensionale tentoonstellingsruimtes bekijken en ervaren. Ook Het Nieuwe Instituut is onderdeel van het festival met een digitale editie van de tentoonstelling Lithium.

2020
19
Sep
11:00 – 17:00
Het Nieuwe Instituut

Het Nieuwe Instituut opende op zaterdag 19 september 2020 de tentoonstelling Lithium, die is opgevat als een kuuroord waar onderzoekers, ontwerpers en kunstenaars aan de hand van het element lithium zowel de heilzame als de schadelijke kanten van de eeuwige menselijke zoektocht naar energie belichten. Hoe vaak kunnen we onze batterijen nog opladen zonder iets te doen aan de oorzaken van de uitputting van mens en planeet?

Marina Otero Verzier, Anastasia Kubrak
David Habets, Cameron Hu, Stefan Schäfer
Ina Hollmann
Katrin Bombe
Austin Redman