Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Weet je nog hoe dat voelde, ‘normaal’? 

Vanuit een nostalgie naar het verloren 'normaal' pleit het personage van de verkoper in de film voor dit bijzondere mineraal als remedie tegen uitputting. In het script staan de stelselmatige omstandigheden en crises centraal die geleid hebben  tot de huidige wereldwijde uitputting van energie.

Het vertelperspectief van het werk schakelt heen en weer tussen de verdampingsputten in de Atacamawoestijn, aandelenfirma’s in Shenzhen en energieke figuren als Evo Morales en Elon Musk, waarmee het ons laat zien hoe alomtegenwoordig lithium is. Het zit zowel in het milieu als in drinkwaterleidingen, in menselijke hersens en in sterrenstof. Is de oplossing voor een wereldwijde burn-out misschien een eenvoudige doseringskwestie?

Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

From Burn-Out to 7UP: On Lithium and Mental Health

Op 14 januari 2021 organiseert Het Nieuwe Instituut een online event over de rol die lithium speelt in de behandeling van geestelijke gezondheidsproblemen en symptomen van uitputting en overwerktheid. Onder de titel From Burn-Out to 7UP: On Lithium and Mental Health is het een volgende editie van een reeks publieke activiteiten in het kader van Lithium en Thursday Night Live!

Het discursieve programma TNL! Lithium biedt met publieke evenementen een verdiepende aanvulling op de tentoonstelling die nu te zien is in Het Nieuwe Instituut. De (online) bezoekers kunnen zich er laten opladen met de duurzame energie van lezingen en debat. Ze komen in elk event meer te weten over de rol die lithium speelt in de verschillende vormen en aspecten van burn-out die in de tentoonstelling aan bod komen; van grondstofwinning tot aan de GGZ en het ‘groene-energielandschap’.

Marina Otero Verzier, Anastasia Kubrak
David Habets, Cameron Hu, Stefan Schäfer
Ina Hollmann
Katrin Bombe
Austin Redman